Середа, 01.05.2024, 06:15
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Дворічанський край


Меню сайту
Категорії розділу
Новини культури [101]
Про ветеранів [9]
Спорт [6]
Медицина [1]
На варті правопорядку [1]
Твої люди, Дворічанщино! [17]
Депутатська трибуна [0]
До витоків православ’я [6]
Новини освіти [1]
Актуальне інтерв’ю [11]
Офіційно [10]
Інтерв’ю на задану тему [3]
Хроніка тижня [12]
Поздоровлення [4]
Святкуємо День села! [14]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 74

Привлечение агента
WMmail.ru - лучший почтовик!
Головна » 2015 » Квітень » 10 » «ГРАЙ, ГАРМОНЬ»
11:18
«ГРАЙ, ГАРМОНЬ»

«ГРАЙ, ГАРМОНЬ»

Музика – чи не найпарадоксальніше з усіх мистецтв. З одного боку, як сказав один філософ, «це підсвідомі вправи душі в математиці». З іншого – магічна сила, що здатна зворушити будь-кого. У всьому світі немає жодної людини, байдужої до музики, хоча люди не схожі між собою. Отже, і музика буває найрізноманітнішою, як то кажуть, на всі смаки та вподобання, і стільки ж музичних інструментів.  Їх усі навіть перелічити не можливо.
Гармошку винайшли у Берліні в 1882 році. Звідти вона дуже швидко розповсюдилася по всьому світу. Уявіть собі, вона – родичка величного органу.
Спершу гармоніка прийшлася до вподоби переважно людям з невибагливим музичним смаком: інструмент голосно звучить, сам собі акомпанує, не потребує частої настройки, використовується за будь-яких умов – у хаті, на вулиці, під час ходи, сидячи, стоячи чи пританцьовуючи.
Наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. гармоніки виготовляли і в Україні, зокрема в Харкові та у Волинській губернії. У Харкові фабрика Міщенка здійснювала складання гармонік з деталей зарубіжного виробництва.
Починаючи з 1920-х років гармоніка швидко поширилася в міському робітничому, ремісничому і сільському побуті України. У цей час вона набула особливої популярності в сільській художній самодіяльності як сольний, так і ансамблевий інструмент. Під час Великої Вітчизняної війни гармоніка – це похідний інструмент, якому на солдатському привалі був радий і рядовий, і генерал.
Зараз гармоніка як сільський музичний інструмент поширена в усіх областях України.
Такими словами ведучі Ю. Кравченко та М. Гладкий розпочали щорічний фестиваль народної творчості «Грай, гармонь». У цьому році в заході взяли участь представники Дворічанського, Куп’янського та Великобурлуцького районів.
На районний фестиваль «Грай, гармонь» завітали: Н. Бєздєтко, С. Обрізко В. Козирєв, М. Кутько, В. Кутько, І. Романов, ансамбль народних інструментів «Гості» (Дворічанський районний будинок культури); В. Мамедова, Д. Скоропльот, А. Шейгус (дитяча музична студія районного будинку культури); І. Липовий, Н. Бабикіна, М. Федорченко, О. Беспарточна (Тавільжанський сільський будинок культури); О. Чернятін (Колодязнянський сільський будинок культури); А. Білоус, Р. Білоус, Н. Меркело (творчий колектив Колодязнянської бібліотеки); В. Бабак (Великобурлуцький район); О. Кононенко, О. Кононенко, Р. Ситник, О. Демченко (Новоєгорівський сільський будинок культури). Також до нас завітали музиканти з міста Куп’янськ – Б. Дємєнков, М. Давиденко, В. Фінько та Л. Мікушев, які виконали не лише відомі композиції, а й авторські твори.
Протягом виступів глядачі вітали оплесками всіх аматорів народної творчості та отримали масу задоволення від концерту.
Голова районної ради Г.Г. Турбаба наприкінці свята виступила зі словами вдячності, поздоровила учас- ників з гарним виступом та побажала всім присутнім весняного настрою, творчих успіхів і сонячного дня.
Районний будинок культури висловлює вдячність всім учасникам та глядачам за участь у районному фестивалі народної творчості «Грай, гармонь».

 

Ю. КУЦЕНКО.
Директор РБК.

 

Категорія: Новини культури | Переглядів: 807 | Додав: Fomin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]