П`ятниця, 29.03.2024, 05:23
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Дворічанський край


Меню сайту
Категорії розділу
Новини культури [101]
Про ветеранів [9]
Спорт [6]
Медицина [1]
На варті правопорядку [1]
Твої люди, Дворічанщино! [17]
Депутатська трибуна [0]
До витоків православ’я [6]
Новини освіти [1]
Актуальне інтерв’ю [11]
Офіційно [10]
Інтерв’ю на задану тему [3]
Хроніка тижня [12]
Поздоровлення [4]
Святкуємо День села! [14]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 74

Привлечение агента
WMmail.ru - лучший почтовик!
Головна » 2018 » Березень » 26 » СВЯТО МАСЛЯНОЇ ВДАЛОСЯ НА СЛАВУ!
16:20
СВЯТО МАСЛЯНОЇ ВДАЛОСЯ НА СЛАВУ!

СВЯТО МАСЛЯНОЇ ВДАЛОСЯ НА СЛАВУ!

Масляна – улюблене народне свято, яке православні відзначають перед Великим постом.
Масляний тиждень, що символізує проводи зими і радісне очікування весни, служить підготовкою до останньої неділі – Прощеної. Масляну також називають Сирним тижнем, Млинницею, Колодієм, і припадає вона щороку на різні дати, в залежності від того, на який день випадає Великдень.
У кожного дня Масляної є своє, особливе, значення.
Понеділок – зустріч. Саме в цей день прийнято зустрічати гостей, пекти перший млинець.
Вівторок – загравання. Для незаміжніх дівчат – це день оглядин. Саме масляні обряди зводилися до сватання, щоб після Великого посту зіграти весілля.
Середа – ласунка. В цей день усі господині повинні накрити стіл із різних страв, і в першу чергу з млинців. А теща повинна запросити зятя, пригостити власноруч спеченими млинцями і показати свою прихильність до чоловіка доньки.
Четвер – розгуляй. Із цього дня починається Широка Масляна. Суть цього дня полягає в тому, щоб вирішити конфлікти, якщо вони є.
П’ятниця – тещині вечірки. У цей день теща йде в гості до зятя на млинці. А зять повинен показувати свою повагу матері дружини.
Субота – посиденьки зовиці (зовиця – сестра чоловіка). За традицією в цей день ходять до всіх своїх рідних, друзів і сусідів, які повинні пригощати гостей млинцями. А молоді невістки запрошують до себе в гості сестер чоловіка й інших родичів.
Неділя – прощений день. Серед близьких людей прийнято просити одне в одного пробачення за завдані образи і неприємності
Не варто забувати, що протягом сирного тижня віруючим, які збираються дотримуватися посту, можна вживати молочні продукти, але вже заборонено вживати м’ясні.
16 лютого на центральній площі біля Дворічанського районного будинку культури відбувся культурно-масовий захід «Щедра Масляна!»
У концерті-відкритті взяли участь голова районної державної адміністрації Ірина Григоренко, голова районної ради Галина Турбаба, Дворічанський селищний голова Фархад Магомедов, настоятель Свято-Успенського храму, протоієрей Олександр Свиридов.


Голова райдержадміністрації привітала дворічан і гостей зі святом. Зауважила, що за церковними та народними звичаями в Україні традиційно святкують Масляну. Цей тиждень – символ проводів зими і настання весни, яка радує нас пробудженням і початком життя. Ірина Григоренко побажала землякам, щоб зима забрала з собою всі печалі і незгоди, а весна принесла радість, надію, здійснення всіх задумів і планів.
Галина Турбаба зазначила: «Сьогодні ми вкотре побачили, що у нас прекрасні люди, прекрасні колективи. Впевнилися, що ми вміємо і працювати, і відпочивати. Не просто відпочивати, а ще й дарувати свято оточуючим. Бо кожен колектив, який сьогодні був представлений, колектив установи чи організації, селищної, сільської рад чи господарства представив те, що працівники чи члени колективу вміють. І майстерність наших господинь, і майстерність наших аматорів – учасників художньої самодіяльності. І вироби народних майстрів, і символи хліборобської і тваринницької праці, і символи, що пов’язані із сьогоднішнім святом. Приємно, що багато колективів узяли участь у цьому святі. Хочеться, щоб так, громадою, ми зустрічалися іще й іще». Голова райради побажала, щоб щоб було тепло у наших душах, щоб у нас був настрій дарувати радість один одному, а також миру, добробуту, святкового настрою, довгих років життя нашим батькам і процвітання нашій громаді.
Фархад Магомедов сказав, що свято Масляної показало, наскільки благодатна земля Дворічанщини, наскільки красиві і привітні люди тут проживають. Від щирого серця він побажав усім здоров’я, добра і мирного неба.


У своїй вітальній промові отець Олександр відзначив, що радісно дивитися на людей у цей зимовий, по-справжньому Масляний день. Люди дарують посмішки і гарний настрій один одному. Настоятель Свято-Успенського храму зазначив, що, за словами видатних філософів, багата людина – це людина, задоволена тим, що вона має, а бідна – людина, у якої можуть бути мільйони і навіть мільярди, але їй завжди чогось не вистачає. «Дворічанський народ – багатий народ. Люди багаті не тільки духовно і душевно, а багаті й на любов до ближнього». Масляний тиждень, який закінчується прощеною неділею, для православної людини – майже піст. Як священик, отець Олександр надав кілька наставницьких порад дворічанам, закликав потрудитися і підготуватися до посту, виконувати закони Божії, щоб із радістю зустріти Великдень. Також він побажав усім любові, здоров’я тілесного і духовного.
Площа біля РБК того дня перетворилася на дивовижно-казкове ярмаркове містечко, намети якого були прикрашені яскравими рушниками, скатертинами, декораціями українського побуту, виробами народних умільців. Була виставлена різна смакота: вареники з різною начинкою, сирники, печиво, ватрушки, пироги і звичайно, млинці.
Важко було втриматись, аби не придбати щось смачненьке, щоб із задоволенням скуштувати. Пригощанню передувало традиційне театралізоване дійство, представлене кожним із колективів.
Привітно запрошували гостей привабливі «господині», у ролі яких виступили хлопці Дворічанської школи.


Колектив РЦСССДМ представив до уваги страви різних країн, коротко розповівши про кожну з них, а також частував гостей безалкогольним глінтвейном. Представники відділу освіти, молоді та спорту РДА і Центру дитячої та юнацької творчості пекли млинці просто неба, посмакувати ними можна було «з пилу, з жару». Не можливо було пройти осторонь намету, де ПСП «Вільшанське» представило різноманітні вироби, особливо вразила хата, збудована із хлібин місцевого виробництва. Неймовірні враження справив колектив територіального центру соціального обслуговування. Він вразив різноманітністю вміло приготованих страв. Чого тут тільки не було! Мов скатертина-самобранка: запечена риба, домашня ковбаса, смажені котлети, оселедці, солоні огірочки, капуста, усіляка випічка.
Упродовж усього святкування на імпровізованій сцені біля РБК лунала весела музика, демонстрували свої таланти аматори художньої самодіяльності. А як гостинно закликали до столу Півник і Кізоньки, які представляли Дворічанську селищну раду! Залишити їх поза увагою було просто неможливо.
Окрім приготованих страв, кожен із колективів підготував виступи. І, що не виступ – то все кращий, що не костюм – то все яскравіший...
Під час святкового дійства можна було поласувати польовою кашею та шашликом.
А працівники районного сектору ГУ ДСНС України в Харківській області, вже традиційно, готували на вогнищі чай та пригощали усіх бажаючих.
Неповторне, колоритне свято, сповнене народних обрядів, відбувалося у невимушеній атмосфері.
Вельмишановному журі у складі Василя Дорошенка – завідуючого громадською приймальнею народного депутата України Д.О. Шенцева У Дворічанському районі, Володимира Журавля – керівника секретаріату Дворічанської районної організації Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Ольги Довгаль – представника громадськості. Дуже важко було визначити переможця в тій чи іншій номінації. Та все ж переможців визначено. У номінаціях «Казкове подвір’я» і «Найкраща частівка, закличка» перемогло ПСП «Вільшанське; «З пилу, з жару» – відділ освіти, молоді та спорту РДА і ЦДЮТ; «Здивувати гостей» – районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; «Краща подача страви» – Дворічанське районне управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Харківській області; «Кулінарний шедевр» – ТОВ «Дворічанське – Агро»; «Солоденька хата» – КЗОЗ «Дворічанська ЦРЛ»; «Родзинка свята» і «Найкращий господар» – СТОВ «Перемога»; «Млинці-смакунці» – Рідкодубівська сільська рада; «Судариня Масляна» – Дворічанська селищна рада; «Найщедріший стіл» і «Найкраще оформлення столу» – територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Дворічанського району; «Найвища стопка млинців» – управління агропромислового розвитку РДА; «Млинець гран-прі» – комунальний заклад охорони здоров’я Центр первинної медико-санітарної допомоги Дворічанського району»; «Патріотичний млинець» – районний центр зайнятості; «Найсолодший млинець» – районна державна адміністрація; «Найрум’яніший млинець» – Дворічанська ЗОШ І – ІІІ ступенів; «Масляна ярмарка» – Колодязненська сільська рада; «Масляний млинець - 2018» – відділ культури і туризму райдержадміністрації; «Найкрасивіше блюдо» – Дворічанський ліцей; «Багатий внутрішній світ» – фінансове управління райдержадміністрації; «Найкращі господині» – управління соціального захисту населення РДА; «Найспритніший продавець» – ПП «Мечніково». Всіх учасників заходу нагороджено дипломами.
Незважаючи на прохолодну погоду, яка панувала в цей день, свято Масляної вдалося на славу!
                                                                                                                                       О. ВАСИЛЬЄВА.
                                                                                                                                        Фото О. Саніної.

Категорія: Новини культури | Переглядів: 794 | Додав: Fomin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]