П`ятниця, 19.04.2024, 19:17
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Дворічанський край


Меню сайту
Категорії розділу
Новини культури [101]
Про ветеранів [9]
Спорт [6]
Медицина [1]
На варті правопорядку [1]
Твої люди, Дворічанщино! [17]
Депутатська трибуна [0]
До витоків православ’я [6]
Новини освіти [1]
Актуальне інтерв’ю [11]
Офіційно [10]
Інтерв’ю на задану тему [3]
Хроніка тижня [12]
Поздоровлення [4]
Святкуємо День села! [14]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 74

Привлечение агента
WMmail.ru - лучший почтовик!
Головна » 2016 » Вересень » 2 » У РАЙОНІ ВПРОВАДЖУЮТЬСЯ МІНІ-ПРОЕКТИ «РАЗОМ В МАЙБУТНЄ»
11:55
У РАЙОНІ ВПРОВАДЖУЮТЬСЯ МІНІ-ПРОЕКТИ «РАЗОМ В МАЙБУТНЄ»

У РАЙОНІ ВПРОВАДЖУЮТЬСЯ

МІНІ-ПРОЕКТИ «РАЗОМ В МАЙБУТНЄ»

У 2011 році Харківською обласною радою було прийнято рішення про запровадження обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», метою якого є сприяння територіальним громадам сіл, селищ, міст Харківської області у розв’язанні місцевих проблем соціально-економічного характеру та створення умов для підвищення активності громад.
У 2016 році громада району бере активну участь у конкурсі міні-проектів, основними номінаціями якого є такі: «Енергоефективність та енергозбереження» (заміна старих вікон і дверей на енергозберігаючі; утеплення приміщень соціальної сфери та житлових будинків; заміна систем опалення; заміна систем освітлення приміщень та вулиць у населених пунктах; впровадження інших інноваційних енергозберігаючих технологій); «Чисте довкілля» (будівництво та реконструкція водозабірних споруд, водопровідних та каналізаційних очисних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання, зокрема у сільській місцевості; упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання; впровадження технологій та обладнання установок доочищення питної води; облаштування майданчиків для збору твердих побутових відходів; здійснення інших заходів, спрямованих на поліпшення екологічної ситуації на території громади); «Добробут громад» (благоустрій територій громад; облаштування сенсорних кімнат, приміщень для психологічної реабілітації дітей-інвалідів та їхніх батьків, центрів громадських ініціатив, гармонійного розвитку та комунікації, соціальної адаптації людей похилого віку, дітей, молоді, майстерень для відновлення народних традицій тощо).
Процес впровадження міні-проектів переможців конкурсу розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» по Дворічанському району у 2016 році прокоментували керівники району.
В.А. Приходько, голова районної державної адміністрації: «Шановні друзі! У 2016 році Дворічанський район має показовий результат спільної співпраці влади та громади. Нам усім разом вдалося залучити з місцевих бюджетів усіх рівнів та благодійних коштів значну суму на реалізацію важливих проектів для розвитку району, серед яких ремонти навчально-виховних та медичних закладів, вирішення комунальних питань громади (освітлення, каналізація, водозабезпечення, збір сміття), збереження культурної спадщини. Кожен проект має чіткі цілі та кінцевий результат, який спрямований на енергозбереження, покращення ситуації з довкіллям, розвиток традицій, тобто на добробут громад.
Добре, що в Харківській області для активних громад і трудових колективів є така можливість вирішувати місцеві питання шляхом практичної реалізації власної ініціативи.
За кількістю проектів Дворічанщина є лідером серед районів області, а отже і якість їхньої реалізації повинна бути високою. Над цим сьогодні і працюють по кожному об’єкту відповідальні особи органів влади та місцевої громади. Більшу частину робіт вже проведено, і зараз здійснюється контроль за використанням коштів.
Восени підіб’ємо остаточні підсумки і почнемо готуватися до участі в «Разом в майбутнє» 2017 року».
Г.Г. Турбаба, голова районної ради: «Стабільний розвиток місцевого суспільства, згуртованість на місцевому рівні, потенційна сила й ефективність місцевого самоврядування багато у чому залежать від активності самих мешканців, консолідації місцевого населення навколо спільних проблем, готовності вкласти свій час, вміння та зусилля у вирішення цих проблем. Однією з форм активізації та залучення громади до спільного вирішення місцевих проблем є участь у конкурсах, проектах, грантах для ініціативних груп громадян та громадських організацій. Одна з головних переваг цієї форми роботи в громаді – це її здатність об’єднати інтереси, зусилля та ресурси шляхом вирішення актуальних місцевих проблем через співпрацю з населенням, бізнесом, владою. Є дві головні причини, з яких органи місцевого самоврядування мають бути зацікавленими в залученні громадян до вирішення місцевих проблем. Перша причина є суто економічною, фінансовою. Але від активізації громадян, їх залучення до вирішення проблем громади є ще одна і, можливо, більш важлива користь. Мешканці та ініціативні групи відчувають відповідальність за те, що зроблено та полагоджено власними руками («свій» майданчик, свій двір, свій під’їзд), залучають додаткові кошти для ремонту і підтримують там порядок – поступової руйнується споживацьке ставлення до життя та формується ставлення відповідального хазяїна до того, що робиться в громаді. Окрім того, що вони допомагають вирішити соціальні проблеми в громаді та залучити для цього додаткові ресурси, вони ще є своєрідним майданчиком для подальшого розвитку громадських ініціатив.
Громада Дворічанського району бере участь у цій роботі. Фонд сільських громад Дворічанщини за фінансової підтримки з боку програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження» реалізував проект «Організація системи первинної правової допомоги населенню Дворічанського району». Чотири сільські ради району – Колодязненська, Кам’янська, Новоєгорівська і Тавільжанська – реалізували проект Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (друга фаза) в частині впровадження проектів з енергоефективності та енергозбереження.
Із 2012 року Харківська обласна рада започаткувала конкурс міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє». Ініціативні групи та громадські організації району брали активну участь у конкурсі, щороку ми мали переможців, реалізовано кілька міні-проектів. Це проекти з енергозбереження, утеплення приміщень, придбання обладнання, цікавий унікальний проект минулого року «Село майстрів» Токарівської сільської ради.
Цього року 15 міні-проектів району визнано переможцями обласного конкурсу, маємо 50% фінансування з обласного бюджету, а це 953509,00 грн., решта коштів – це місцеві бюджети, внесок ініціативних груп, спонсорські кошти. У реалізації проектів беруть участь ініціативні групи та громадські організації, ОСББ, місцеві ради, сільськогосподарські підприємства. Отже, маємо спільну роботу як організаційного, так і фінансового характеру, спільне виконання робіт, а завдяки цьому – конкретний результат на користь жителів».
Загальна сума проектів-переможців складає 1912,609 тис. грн. (для порівняння: у 2015 році громадою Дворічанського району було реалізовано два проекти на суму 318,7 тис. грн.). Крім коштів, наданих обласним бюджетом на реалізацію міні-проектів, вагомий вклад зробили місцеві бюджети, які витратили 696,665 тис. грн., та районна рада – 21,24 тис. грн. Ініціативні групи всіх міні-проектів також зробили свій внесок, він становить 124,045 тис. грн. Значну частину коштів – 117,15 тис. грн. – внесли спонсори, серед яких ТОВ «Східагроконтракт» (керівник – Тамарян М.Г.), ПСП ім. Чкалова (Саранді І.І.), ПСП «Родіна» (Шишкунов О.Ф.), ПСП «Вільшанське» (Лебединський В.І.), ПП «Мечніково» (Тамарян М.Г.), ПСП «Виселок» (Акулов В.В.), ФГ «Концевич О.А.», ФГ «Вінніченко О.П.», ФГ «Старіков Ю.В.», ФГ «Хавелов І.П.»
Зупинимося на проектах, які перемогли в номінації «Чисте довкілля».
Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) «Фарадей» у Дворічній працює над проектом «Чисте довкілля в моєму дворі – здоров’я наших дітей». Відповідно до цього проекту здійснюється капітальний ремонт щодо заміни каналізаційних труб, прочищення вигрібної ями та території, прилеглої до будинку № 5 по вул. Нагірна, де протягом десятиліть по всьому двору текли нечистоти. Сума проекту складає 55,0 тис. грн. На сьогодні виконано майже 50% усіх робіт, передбачених проектом.
Дворічанською ЗОШ І-ІІІ ст. реалізовано проект «Здоров’я дитини – в наших руках», яким передбачено реконструкцію витяжної та каналізаційної систем їдальні, а також заміну застарілого обладнання на суму 105,0 тис. грн. Усю суму коштів освоєно.
Дворічанська селищна рада разом із КП «Дворічна» впроваджує проект «Чисте довкілля – чисте селище». Проектом передбачено облаштування селища Дворічна контейнерними майданчиками для роздільного збирання твердих побутових відходів. Сума проекту становить 192,3 тис. грн. Уже проведено підготовчі роботи, закуплено матеріали.
Новоєгорівська сільська рада працює над проектом «Чисте джерело», що включає в себе ремонт тринадцяти колодязів, якими користується новоєгорівська громада. Сума витрат становить 90,59 тис. грн. До всіх колодязів завезено матеріали, здійснюється демонтаж старих колодязів. Виконано більше третини від усього обсягу запланованих робіт.
Рідкодубівська сільська рада працює над реалізацією проекту «Чисті джерела», який полягає в ремонті десяти колодязів, на що буде витрачено 109,0 тис. грн. Наразі тривають роботи з демонтажу всіх колодязів, завезено матеріали для подальших робіт. Роботи виконано на 30% від загального їхнього обсягу.


У номінації «Енергоефективність та енергозбереження» виграла майже половина з проектів-переможців, а саме сім. Коротко зупинимося на кожному із них.
Топільською школою реалізовано проект «Часткова заміна старих вікон на енергозберігаючі та заміна двох дверей Топільської ЗОШ». Сума проекту – 200,0 тис. грн., усі кошти освоєно.


У Дворічанському ліцеї, який працював над проектом «Заміна вікон інтернату Дворічанського ліцею», роботи виконано у повному обсязі. Освоєно 150,0 тис. грн., передбачених проектом.


«Заміна вікон у Колодязненській ЗОШ» – так називається проект, який реалізовується у Колодязненській школі. Сума витрат на відповідні роботи становить 198,291 тис. грн. І в цьому закладі вже замінено 60% від загальної кількості вікон, які заплановано замінити.
У КЗОЗ Центр первинної медико-санітарної допомоги Дворічанського району працюють над реалізацією двох проектів. Сума одного із них – «Модернізація приміщення будівлі амбулаторії загальної практики сімейної медицини с. Виноградне (Жовтневе)» – становить 50,0 тис. грн. Обсяг виконаних робіт становить 100% від загального обсягу. Другим проектом є «Улаштування вузла обліку тепла з тепловою рамкою в будівлі амбулаторії смт Дворічна Дворічанського району Харківської області». Сума проекту складає 70,0 тис. грн. На сьогодні освоєно половину зазначеної суми. Здійснюються роботи зі встановлення вузла обліку тепла.


«Тепло дитячих сердець» – таку ліричну назву дали проекту у Вільшанському ДНЗ «Дзвіночок». Проектом передбачено заміну вікон у будівлі дитсадка на суму 200 тис. грн. Наразі виконано більше половини всього обсягу робіт.


Новоєгорівська сільська рада впроваджує проект «Світле село Терни» (вуличне освітлення на суму 98,0 тис. грн.). На сьогодні лише укладено договір про здійснення відповідних робіт, яке буде розпочато у найближчий час.
КЗОЗ «Дворічанська ЦРЛ» працює над проектом «Утеплення будівлі поліклінічного відділення» (заміна вікон на суму 198,0 тис. грн.). Проектом передбачено встановлення 51-го вікна, вже встановлено 39.
Переможцями у номінації «Добробут громад» є Мечниківський НВК і Центр дитячої та юнацької творчості. Перший із них вже реалізував проект «Облаштування побутових, навчально-виховних умов інтернату Мечниківського НВК», сума його становить 75,0 тис. грн. У будівлі замінено вікна, відремонтовано каналізаційну систему, здійснено поточний ремонт кімнат. А ЦДЮТ втілює в життя проект «Створення музею нашого земляка І.І. Мечникова та районної художньої школи». Сума проекту складає 121,48 тис. грн. На сьогодні роботи зі створення музею завершено.


Слід зазначити, що робота з реалізації проектів-переможців конкурсу значно сприяє підвищенню добробуту жителів району.
  За матеріалами, наданими райдержадміністрацією та районною радою.
                                                              До друку підготувала О. САНІНА.

Категорія: Офіційно | Переглядів: 1840 | Додав: Fomin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]