Четвер, 25.04.2024, 18:46
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Дворічанський край


Меню сайту
Категорії розділу
Новини культури [101]
Про ветеранів [9]
Спорт [6]
Медицина [1]
На варті правопорядку [1]
Твої люди, Дворічанщино! [17]
Депутатська трибуна [0]
До витоків православ’я [6]
Новини освіти [1]
Актуальне інтерв’ю [11]
Офіційно [10]
Інтерв’ю на задану тему [3]
Хроніка тижня [12]
Поздоровлення [4]
Святкуємо День села! [14]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 74

Привлечение агента
WMmail.ru - лучший почтовик!
Головна » 2016 » Березень » 24 » «А СЬОГОДНІ – ГАЙ ГУДЕ! ЩИРА МАСЛЯНА ІДЕ!»
12:23
«А СЬОГОДНІ – ГАЙ ГУДЕ! ЩИРА МАСЛЯНА ІДЕ!»

«А СЬОГОДНІ – ГАЙ ГУДЕ! ЩИРА МАСЛЯНА ІДЕ!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У рамках відродження українських традицій минулої суботи у Дворічній відбулося веселе свято, що відзначається протягом тижня перед Великим постом, – Масляна. У народному календарі східних слов’ян це свято є своєрідним кордоном зими і весни. Ще за часів Київської Русі Масляна вважалася радісною подією. Цей святковий тиждень асоціювався з приємним передзвоном дзвіночків на трійках коней і смачними млинцями. На жаль, цьогорічна зима не насипала снігу, тим самим позбавивши охочих проїхатися на санях такої можливості, та все ж народні гуляння вдалися.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Суботнього ранку початок вулиці Слобожанської, де традиційно відбуваються масові святкування, заполонили столи, на яких колективи організацій та установ представили головні атрибути Масляної – млинці із різноманітним начинням – сиром, зеленню, ікрою, маком, варенням, а також вареники, пироги, печиво, булочки, тістечка… Місця виставки оздоблені вишитими рушниками, скатертинами, різними декораціями тематики українського сільського побуту, картинами. Знайшли своє місце на святі і виставки картин та декоративних виробів ручної роботи, представлені до уваги дворічан центром дитячої та юнацької творчості.
Працівники районного центру зайнятості смажили млинці, не відходячи від свого столу, просто неба. Виставлені страви пропонувалися учасникам свята за помірну ціну. Поряд із такою своєрідною, притаманною саме Масляній, торгівлею здійснювався продаж молочних продуктів та хлібобулочних виробів, який забезпечили сільськогосподарські підприємства – ПП «Мечніково» та ПСП «Вільшанське». Діти поласували солодкою ватою, попкорном, різними солодощами, торгівлю якими забезпечили приватні підприємці з Куп’янського району.
Невід’ємним атрибутом цього свята є також чаювання, тож працівники районного сектору головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області приготували на вогнищі чай та пригощали ним усіх бажаючих. Неподалік від «чайного столу» молоді чоловіки демонстрували свою спритність, збираючись майже на вершину спеціально встановленого стовпа, де знімали так звані сертифікати на отримання призів.
Працівники районного відділення поліції продемонстрували бажаючим різноманітну зброю, а в той час малеча, з дозволу поліціянтів, залюбки досліджувала салон поліцейського автомобілю та випробовувала на гучність рацію.


Не залишилися поза увагою на святкуванні і любителі спорту. До їхніх розваг ДЮКФП «Юність» було запропоновано змагання із дартсу, піднімання гирі та перетягування канату. Із усіх видів суто чоловічим виявився лише останній, змагання представниць прекрасної статі у метанні дротиків не викликало здивування у присутніх, а от піднімання восьмикілограмової гирі дівчатами вразило вболівальників! Переможці у кожному з видів змагань отримали призи.
Упродовж усього святкування на імпровізованій сцені на ґанку районного будинку культури свої таланти демонстрували аматори сцени з сільських клубів та будинків культури. У ході концерту з привітаннями та найщирішими побажаннями всіляких гараздів до присутніх на святі звернулися голова райдержадміністрації В.А. Приходько, голова районної ради Г.Г. Турбаба та Дворічанський селищний голова Ф.А. Магомедов.


Новинкою на святкуванні стало проведення аукціону, на який було виставлено декілька лотів, серед яких: яйце Африканського страуса зі СТОВ «Мрія» Куп’янського району (генеральний директор А.М. Головко); ексклюзивна колекція дерев’яних виробів із 21-го предмета (роботи В.І. Наливайка з Дворічної); футбольний м’яч зі змагань з футболу «Турнір тисячі команд», який проводиться за підтримки народного депутата України О.Б. Фельдмана, із підписами керівників команд-учасниць; картина «Королева квітів», вишита стрічками (автор – керівник гуртків ЦДЮТ О.В. Філімонова); пам’ятна медаль-оберіг учасника Міжнародних змагань із волейболу серед ветеранів, судді Національної (Всесоюзної) категорії з волейболу, нашого земляка М.І. Костенка (1942-2009).


Отже, на святкуванні кожен знайшов розвагу до душі.
Оцінку участі колективів у Масляній дали члени журі. Найвищий бал присуджено колективу територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) райдержадміністрації, на другому місці – Дворічанський ліцей, а третіми стали працівники управління ветеринарної медицини в районі. Колективи нагороджено дипломами.
Крім вище названих участь у виставці-продажу святкових страв узяли колективи управління соціального захисту населення РДА, фінансового управління РДА, національного природного парку «Дворічанський», Дворічанського професійного аграрного ліцею, СТОВ «Перемога» та Кам’янської сільської ради.
Значну допомогу в організації святкування Масляної надали ФГ «Хавелов І.П.», ПСП «Виселок» (генеральний директор В.В. Акулов), управління ветеринарної медицини в районі (начальник С.М. Ареп’єв), ПСП ім. Чкалова (директор І.І. Саранді).
Кошти, зібрані під час проведення свята Масляної, передано волонтерам, які в подальшому використають їх на потреби воїнів АТО.
                                                                                                                             О. САНІНА.
                                                                                                    Фото автора та А. Фоміна.

Категорія: Новини культури | Переглядів: 615 | Додав: Fomin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]