Четвер, 28.03.2024, 13:35
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Дворічанський край


Меню сайту
Категорії розділу
Новини культури [101]
Про ветеранів [9]
Спорт [6]
Медицина [1]
На варті правопорядку [1]
Твої люди, Дворічанщино! [17]
Депутатська трибуна [0]
До витоків православ’я [6]
Новини освіти [1]
Актуальне інтерв’ю [11]
Офіційно [10]
Інтерв’ю на задану тему [3]
Хроніка тижня [12]
Поздоровлення [4]
Святкуємо День села! [14]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 74

Привлечение агента
WMmail.ru - лучший почтовик!
Головна » 2017 » Березень » 21 » ЯКОЮ БУТИ УКРАЇНІ – ЗАЛЕЖИТЬ ВІД КОЖНОГО З НАС
13:24
ЯКОЮ БУТИ УКРАЇНІ – ЗАЛЕЖИТЬ ВІД КОЖНОГО З НАС

ЯКОЮ БУТИ УКРАЇНІ – ЗАЛЕЖИТЬ ВІД КОЖНОГО З НАС

Щороку, із настанням теплих весняних днів, у третю неділю березня ми відзначаємо  День працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення. Інакше кажучи, день людей, які несуть нам чистоту й затишок. І мені здається, це символічно, адже саме навесні оновлюється вся природа, розквітає все навкруги. З появою першої зелені все виглядає недоторканно чистим. Але це – на лоні природи… А на території населених пунктів зі сходженням снігу оку відкривається зовсім інша картина. Замість ніжно-рожевих природних підсніжників буйно квітне різнобарв’я міських «підсніжників» – сміття, покидане недбалою людською рукою. Це що, по-європейськи?
Україна є географічним центром Європи, і більшість із нас вважають себе справжніми європейцями, але мені здається, що європейськість, у хорошому сенсі, визначається не географічно, а у відношенні з повагою до ближнього, дбайливому ставленні до навколишнього середовища, у дотриманні норм діючого законодавства. Про все це ми можемо поки що тільки мріяти. Щоб досягти європейського рівня культури, а як наслідок – і європейського рівня життя, треба не чекати цих благ від когось, а починати з себе у кожній дрібниці, у будь-якому питанні.
Ми мріємо про благоустроєні, квітучі й освітлені населені пункти, а самі, тим часом, ламаємо декоративні огорожі, смітимо на всі боки, вириваємо саджанці квітів на клумбах, б’ємо вуличні ліхтарі. Ми мріємо про хороші дороги, тільки ледачий водій не звинувачував дорожні служби, і той самий водій, їдучи нашими дорогами, перевозить вантаж, що має подвійне навантаження на вісь, від якого дорожнє покриття просто розчавлюється. Ми мріємо про якісні освітні і медичні послуги, про високі пенсії, про достойний рівень доходів у бюджетній сфері. Мріємо, мріємо, мріємо…
І в нашому розумінні винні держава, влада, які не в змозі нам це забезпечити. Що нам винні держава і влада – ми всі дуже гарно розуміємо і пам’ятаємо, але часто забуваємо, що повинні ми. Бюджет країни – це те саме, що й бюджет сім’ї. Маючи в сімейному бюджеті кошти на велосипед, ми ж не зможемо придбати «Мерседес»?
Наповнення бюджету – це податки, які повинні сплачувати всі без винятку і в передбачених податковим кодексом розмірах. А що робимо ми? Заробітна плата в конверті, щоб не платити єдиний соціальний внесок (а на пенсію, по досягненню пенсійного віку, розраховує кожен). Спрощену систему оподаткування сприймаємо не як допомогу держави на старті бізнесу, а як можливість сплачувати менше податків, незалежно від річного обороту (чи всі ФОП декларують реальний річний оборот? хто з них не грішить неофіційним працевлаштуванням робітників?).
Ми хочемо більше отримувати і менше віддавати у вигляді податків. «А що в цьому поганого?» – спитаєте ви. Взагалі-то нічого. Біда в тім, що не всі в однакових умовах. Одні не хочуть сплачувати 10% від обороту (без кінця множачи ФОПи, щоб не переходити на ІІІ групу або на загальну систему оподаткування), а інші сплачують майже 30% із кожної заробленої гривні.
Так, КП «Дворічна» у 2016 році, отримавши дохід у розмірі 2,7 млн. грн., разом зі своїми працівниками, сплатило податки до бюджетів усіх рівнів у сумі 800 тис. грн.. Однак за підсумками року, є прибутковим (прибуток становить 24 тис. грн.).
Внаслідок такої ситуації у нас із кожним роком відстань від найбідніших (80% населення) до найбагатших (5%) зростає. Це, мабуть, тому, що «ситий голодного не розуміє». Тож я пропоную змінювати ситуацію на краще разом. Давайте намагатися більше розуміти один одного, незважаючи ні на положення, ні на рівень достатку. Я вважаю, що не критичним буде, якщо всі чесно сплатять податки до державного бюджету, а, як наслідок, 5% населення в цьому році не придбають у власність ще одну віллу на океанських узбережжях, новий позашляховик, або замість трьох разів тільки один раз відпочинуть десь у теплих країнах, а 80% населення відчують покращення у сфері освіти, медицини, люди похилого віку отримають більш достойні пенсії, а місцеві бюджети – необхідні кошти на здійснення заходів із благоустрою населених пунктів.  Завдяки цим коштам працівники сфери житлово-комунального господарства матимуть можливість і надалі робити все необхідне, щоб умови проживання в наших населених пунктах ставали комфортнішими, а території – ще більш чистими і квітучими.
Все рухається по своєму колу. Так і мої міркування, обігнувши певне коло, повернулися до чистоти на наших вулицях, запорукою якої є наші з вами культура і належним чином організована і добросовісна робота підприємств житлово-комунального господарства.  
Одним із таких підприємств на території селища є КП «Дворічна». У цьому році виповнюється 15 років із дня його заснування Дворічанською селищною радою. Протягом останніх 10 років я очолюю це підприємство. У спадщину від ліквідованого ВУЖКГ підприємство отримало систему водозабезпечення Дворічної, зі зношеними на 50-70% мережами, багатоквартирний житловий фонд, три лінії вуличного освітлення із застарілим обладнанням і чотири одиниці рухомого складу на базі ГАЗ-53 (самоскид, дві асенізаційні машини, сміттєвоз).
Важко складалася ситуація із життєдіяльністю КП «Дворічна» у перші п’ять років існування: часті зміни керівництва підприємства, недостатня кількість і зношеність техніки, збиткова діяльність. Як наслідок – борги, підприємство опиняється на межі банкрутства.
Наступні 5 років стали п’ятиріччям покращення ситуації. Між керівництвом підприємства і трудовим колективом було налагоджено співпрацю і порозуміння, розроблено та затверджено обґрунтовані тарифи на житлово-комунальні послуги, що призвело до покращення фінансової ситуації та дало можливість розрахуватися з боргами. Із затримками, але в повному обсязі, почали виплачувати заробітну плату. Працівники змінили своє ставлення до виробництва, більш добросовісно почали відноситися до надання житлово-комунальних послуг. Це не залишилося не поміченим як населенням, так і керівництвом селища та району. Підприємству почали довіряти і пропонувати  невеличкі підряди, які давали можливість додаткових заробітків.
На початку 2011 року, у зв’язку з доведенням КП «Шляховик» до банкрутства, на баланс підприємства, за моєю згодою, було передано об’єкти благоустрою Дворічної з метою виконання робіт із комплексного благоустрою селища. Я сподівався за рахунок нових джерел заробітку докорінно змінити ситуацію на краще. Адже у нас збільшився парк  автотракторної  техніки до 10 одиниць, збільшився штат і було щире бажання працювати для громади. Але не так сталося, як гадалося.  
Упродовж 2011–2012 років підприємством здійснювалися заходи з поточного утримання об’єктів благоустрою за оборотні кошти, а відшкодування з місцевого бюджету не надходило через нестачу коштів у бюджеті Дворічанської селищної ради. Знову затримки з виплати заробітної плати працівникам за 5 місяців. З причини моєї жорсткої позиції щодо діяльності підприємства й відносин між засновником і створеним ним КП «Дворічна» неодноразово порушувалось питання зміни керівника підприємства. Та врешті-решт історія все розставляє на свої місця. За підтримки трудового колективу, багатьох мешканців смт Дворічна та завдяки плідній роботі підприємства, селищна рада і тодішнє керівництво районної державної адміністрації облишило цю ідею. А районна рада знайшла можливість надання субвенції селищній раді в рамках «Програми ЖКГ», завдяки якій підприємство змогло розрахуватися по заробітній платі. Але заборгованість селищної ради перед КП «Дворічна» в сумі близько 450 тис. грн. за той період залишається.
Початок третьої п’ятирічки співпав із докорінними змінами в Україні: змінами в державному управлінні аж до рівнів районів, із фінансовою  децентралізацією і, на жаль, із військовими діями на території держави та втратою частини анексованої території – Криму.
Навантаження на державний бюджет значно зросло (витрати на оборону, втрата частини доходів із території Криму та Донбасу). Але разом із тим фінансова децентралізація дала свої перші позитивні результати. Наповнення місцевих бюджетів значно покращилося. Вперше за багато років Дворічанська селищна рада змогла не тільки в повному обсязі розрахуватися з КП «Дворічна» за виконані роботи з утримання об’єктів благоустрою, а й виділити кошти на покращення матеріально-технічної бази підприємства, направити кошти на розвиток території (освітлення території Підварок) та на ремонт доріг (упродовж двох років дороги в селищі ремонтуються за рахунок місцевого бюджету). На території селища з’являються нові об’єкти благоустрою (декоративні огорожі, квітники, майданчики для сміття).
Останнє підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги на території сел.. Дворічна відбулося на початку 2011 року. Незважаючи на стрімке багаторазове подорожчання усіх складових собівартості послуг із того часу (електроенергія – у 3,5 рази, паливно-мастильні матеріали – у 4 рази, запчастини та матеріали – майже у 4 рази, пропорційно здешевленню гривні) тандему Дворічанська селищна рада – КП «Дворічна» вдається до цього часу не підвищувати тарифи для користувачів послуг, які надаються комунальним підприємством, ні на копійку. Вдається це частково за рахунок дотації з бюджету селищної ради (40%), частково – за рахунок збільшення джерел доходів і покриття збитків, отриманих при наданні житлово-комунальних послуг, прибутками, отриманими від іншої діяльності (60%). Ми постійно намагаємося покращувати відносини між КП «Дворічна» та населенням шляхом більш якісного надання послуг і прозорості контролю щодо їх кількісних показників. Вже кілька років поспіль ми є прибутковими і завершуємо рік, не маючи боргів по жодній із статей видатків.  Нинішній стан справ вселяє певний оптимізм і хочеться сподіватися, що підприємство з року в рік міцнішатиме та матиме всі можливості якісно виконувати покладені на нас обов’язки із покращення умов проживання населення на території Дворічанської селищної ради.
Усе це відбувається завдяки наявним фінансовим можливостям і у великій мірі завдяки порозумінню між усіма гілками і рівнями влади у селищі, районі, області.
Хочу подякувати селищному голові Фархаду Ашуралійовичу Магомедову, всьому апарату і депутатському корпусу селищної ради за високий рівень довіри до КП «Дворічна». Я і трудовий колектив дуже вдячні голові Дворічанської районної ради Галині Григорівні Турбабі і депутатському корпусу за постійну підтримку діяльності підприємства шляхом надання субвенцій селищному бюджету та фінансовому управлінню райдержадміністрації на чолі з Віктором Миколайовичем Татаренком за підтримку та пошук можливостей для надання цих субвенцій. Дякуємо голові Дворічанської РДА Валерію Анатолійовичу Приходьку за високу оцінку діяльності нашого підприємства і моєї особистої, як керівника. А також за все те, що ви, Валерію Анатолійовичу, робите для мешканців району. Саме завдяки Вашій наполегливості і щоденній копіткій роботі у 2016 році КП «Дворічна» придбано новий сміттєвоз. І на 2017 рік знову виділено 1,4 млн. грн. на придбання асенізаційної машини, за рахунок обласного екологічного фонду. Вперше, завдяки Вам, обласне керівництво звернуло увагу на проблеми конкретного комунального підприємства, за що низький уклін голові облдержадміністрації Юлії Олександрівні Світличній і заступнику голови ОДА Євгенію Дем’яновичу Шахненку.
Виходить, що коли всі разом, – і проблеми здаються меншими, і легше вони вирішуються, як у фінансово-організаційній, так і у виробничій сферах. Протягом кількох років у нашій виробничій діяльності часто допомагають наші колеги: Дворічанська філія «Облавтодор» (керівник В.В. Олійник) у зимовому утриманні доріг; Дворічанський РЕМ (керівники: раніше – Л.М. Рибалка, тепер – Є.І. Тітов) у обслуговуванні ліній вуличного освітлення; місцеві дільниці «Харківгаз» та «Дівайс» (керівники А.В. Павліченко та Г.Б .Харченко), надаючи у користування екскаватор. Шановні колеги, ми вам дуже вдячні і сподіваємося на подальшу співпрацю.
Тож хочеться вкотре закликати: «Давайте разом розбудовувати наш рідний дім – Україну! Не треба проситися в Європу, треба створювати Європу навколо нас! У єдності наша сила!»
Повертаючись подумки до свята, хочу подякувати кожному, без винятку, працівнику КП «Дворічна» за нелегкий і, на жаль, часом невдячний, але такий потрібний труд. Ви відноситесь до тієї частини суспільства, яка готова тяжко працювати, щоб мрія про європейську Україну стала реальністю.
Дорогий мій колектив, ветерани КП «Дворічна» і галузі, наші колеги! Прийміть щирі вітання з нагоди професійного свята – Дня працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення. Бажаю всім нам щастя, здоров’я, сімейного затишку, мирного неба над головою, нових висот на виробництві, заслужено високих доходів, взаєморозуміння, єдності, – і тоді нас не здолати!
Я вірю, що наш працьовитий український народ зробить все можливе, щоб наша рідна Україна нарешті перестала бути багатостраждальним об’єктом геополітики і скоріше стала рівноправним, самодостатнім, заможним суб’єктом геополітики! Адже наш народ на це заслуговує!
                                                                                                                                           Д. СТОЯНОВ.
                                                                                                                       Начальник КП «Дворічна».

Категорія: Хроніка тижня | Переглядів: 405 | Додав: Fomin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]