П`ятниця, 19.04.2024, 20:35
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Дворічанський край


Меню сайту
Категорії розділу
Новини культури [101]
Про ветеранів [9]
Спорт [6]
Медицина [1]
На варті правопорядку [1]
Твої люди, Дворічанщино! [17]
Депутатська трибуна [0]
До витоків православ’я [6]
Новини освіти [1]
Актуальне інтерв’ю [11]
Офіційно [10]
Інтерв’ю на задану тему [3]
Хроніка тижня [12]
Поздоровлення [4]
Святкуємо День села! [14]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 74

Привлечение агента
WMmail.ru - лучший почтовик!
Головна » 2017 » Лютий » 24 » «МІЙ БІЛЬ – АФГАНІСТАН»
14:12
«МІЙ БІЛЬ – АФГАНІСТАН»

«МІЙ БІЛЬ – АФГАНІСТАН»

Щороку 15-го лютого ми вшановуємо учасників бойових дій на території інших держав. Цьогоріч виповнилося 28 років із дня виводу радянських військ із республіки Афганістан. Цей день не лише свято тих, хто, хай і понівечений душею та тілом, повернувся на Батьківщину. Це ще й день скорботи. Адже війна забирає найкращих, лишаючи натомість біль, каліцтва, руїни, сиріт... Афганська війна тривала 9 років, 1 місяць і 19 днів. Через її горнило пройшло понад 160 000 українців, із яких 2378 загинули, більше 8000 отримали поранення, 4687 повернулися додому інвалідами, а 60 вважаються зниклими безвісти. За роки афганської війни 11 українців було удостоєно звання Героя Радянського Союзу. 
Традиційно в нашому районі широко відзначили цю дату. Заходи розпочалися вже зранку. Близько 10-ї години у районному будинку культури зібралися воїни-інтернаціоналісти. Головував на зібранні В.І. Лебединський – голова правління районної спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), Почесний громадянин Дворічанського району.


Були присутні голова райдержадміністрації В.А. Приходько, голова районної ради Г.Г. Турбаба. Валерій Анатолійович та Галина Григорівна привітали «афганців» із 28-ю річницею виведення радянських військ із Афганістану та подякували за злагоджену роботу районної організації ветеранів Афганістану. Відповідно до спільного рішення голови райдержадміністрації та голови райради за активну громадську життєву позицію та з нагоди 28-ї річниці з Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав нагородили Володимира Анатолійовича Авраменка, Олександра Анатолійовича Іванова, Івана Михайловича Кутька, Володимира Франковича Регету, Юрія Михайловича Ситника, Валерія Григоровича Тихонченка, Сергія Михайловича Хрипуна.


Віктор Іванович Лебединський поінформував присутніх про проведену роботу в 2016 році та про плани на 2017 рік. У ході зустрічі очільники району, керівники підприємств та організацій відповіли на запитання, які наразі турбують ветеранів.
Святкування продовжилося урочистою ходою та мітингом біля пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам. До всіх присутніх звернувся В.І. Лебединський, який нагадав про ті страждальні роки війни в Афганістані, про локальні війни на нашій планеті, де брали участь і наші земляки, троє з яких не повернулися до рідних домівок, виконуючи інтернаціональний обов’язок на території інших держав. 
В.А. Приходько у своїй промові згадав, ветеранів Великої Вітчизняної війни Дворічанщини, яких залишається все менше й менше, вихідців із України, які брали участь у війнах і військових конфліктах, гідно і мужньо виконуючи інтернаціональний обов’язок. 
Він передав слова вітання ветеранам Афганістану від голови облдержадміністрації Юлії Світличної. «Не можу не сказати про ті події, які відбуваються на сході України. На жаль, і зарах гинуть наші військовослужбовці, проливається кров мирного населення в зоні АТО. Я бажаю всім добра, злагоди та мирного неба над нашою державою!» – сказав на завершення Валерій Анатолійович.
Із вітальними словами до присутніх звернулася Г.Г. Турбаба. «Щороку ми збираємося на цьому місці, біля цього меморіалу, вшановуємо тих, хто виконував свій інтернаціональний обов’язок далеко від рідної домівки, схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих», – сказала Галина Григорівна. Вона подякувала воїнам-інтернаціоналістам за виховну роботу, яку вони проводять у наших дошкільних та шкільних закладах, організовуючи та допомагаючи організовувати спортивні турніри та заходи.


До привітань приєднався  настоятель Свято-Успенського храму селища Дворічна отець Олександр. Він побажав присутнім миру, щастя, здоров’я та душевного спокою. Голова районної організації ветеранів України, завідуючий громадською приймальнею народного депутата України Д.О. Шенцева у Дворічанському районі В.І. Дорошенко поздоровив присутніх на мітингу, передав ветеранам-інтернаціоналістам вітання від Дмитра Олексійовича та квіти. 
Світлу пам’ять тих, хто віддав своє життя, увійшовши в безсмертя, присутні вшанували хвилиною мовчання, яку оголосив ведучий мітингу співробітник Дворічанського районного краєзнавчого музею О.В. Кірсанов. До пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам поклали вінки та квіти.
Після закінчення мітингу в районному будинку культури відбулася тематична концертна програма «Пам’ятаймо полеглих, шануймо живих», яка розпочалася документальним фільмом про трагічні події в Афганістані. В ході концерту у виконанні Оксани Бондаренко, Сергія Щоличева, Людмили Саніної, Оксани Мицюк, Сергія Балаби, Наталії Таран, Алли Бережної звучали пісні на тему афганської війни, а незмінний ведучий свята  Віктор Каща зачитав вірш Володимира Наливайка «Афганський злам» який розчулив глядачів та самого виконавця до сліз. Традиційно глядачів порадували своїми музичними вітаннями самі воїни-інтернаціоналісти: Микола Кондратенко, Олександр Іванов, Іван Кутько, Олександр Бережний, Петро Альбощий, Юрій Ситник. У фойє будинку культури було організовано виставку малюнків гуртківців Центру дитячої та юнацької творчості на тему «Мій біль – Афганістан».
                                                                                                                              А. ФОМІН.
                                                                                                       Фото автора й О. Саніної.

Категорія: Новини культури | Переглядів: 458 | Додав: Fomin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]