П`ятниця, 19.04.2024, 01:54
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Дворічанський край


Меню сайту
Категорії розділу
Новини культури [101]
Про ветеранів [9]
Спорт [6]
Медицина [1]
На варті правопорядку [1]
Твої люди, Дворічанщино! [17]
Депутатська трибуна [0]
До витоків православ’я [6]
Новини освіти [1]
Актуальне інтерв’ю [11]
Офіційно [10]
Інтерв’ю на задану тему [3]
Хроніка тижня [12]
Поздоровлення [4]
Святкуємо День села! [14]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 74

Привлечение агента
WMmail.ru - лучший почтовик!
Головна » 2014 » Травень » 30 » ПРЕДСТАВНИКИ ГРОМАДИ НА ЗАСІДАННІ «КРУГЛОГО СТОЛУ» ОБГОВОРИЛИ ПИТАННЯ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ
15:07
ПРЕДСТАВНИКИ ГРОМАДИ НА ЗАСІДАННІ «КРУГЛОГО СТОЛУ» ОБГОВОРИЛИ ПИТАННЯ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ

ПРЕДСТАВНИКИ ГРОМАДИ НА ЗАСІДАННІ «КРУГЛОГО СТОЛУ» ОБГОВОРИЛИ ПИТАННЯ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ

Нещодавно на базі Центру правової інформації та консультацій для захисту прав населення Дворічанського району відбувся «круглий стіл» на тему: «Децентралізація влади в унітарній Україні».
Участь у заході взяли представники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, політичних партій, духовенства, ЗМІ. Серед учасників також були голова Дворічанської районної ради Галина Турбаба та голова Дворічанської РДА Віктор Клочан. Керівник ЦПІК Людмила Ковтун коротко розповіла про роботу Центру, який діє в Дворічанському районі з січня 2012 року за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження», та зробила презентацію «Децентралізація влади. Реформа місцевого самоврядування».
На засіданні виступили: Галина Турбаба – голова районної ради, Віктор Клочан – голова районної державної адміністрації, Олександр Шахов – заступник голови райдержадміністрації, Наталя Коваль – начальник відділу освіти райдержадміністрації, Фархад Магомедов – селищний голова, Олександр Свиридов – настоятель Свято-Успенського храму смт. Дворічна, Марія Литовченко – член громадської організації «Нова хвиля Дворічанщини».
Особливу увагу учасники «круглого столу» звернули на те, що протягом останніх років централізація влади в Україні не тільки не дисциплінувала і не впорядкувала суспільство, але й мінімізувала роль місцевої громади та місцевого самоврядування. Відсутність адміністративно-економічної самостійності регіонів, повноти їх повноважень стала одним з головних чинників зменшення чисельності сільського населення і скорочення малого та середнього бізнесу. Система місцевого самоврядування з «обмеженим доступом» дозволяла у ручному режимі керувати коштами, нівелюючи намагання місцевих громад повернути на місця сплачені податки.
Система місцевого самоврядування на сьогодні не задовольняє потреб суспільства. Функціонування органів місцевого самоврядування у більшості територіальних громад не забезпечує створення та підтримку сприятливого життєвого середовища, необхідного для всебічного розвитку людини, її самореалізації, захисту її прав, надання населенню органами місцевого самоврядування, утвореними ними установами та організаціями, високоякісних і доступних адміністративних, соціальних та інших послуг на відповідних територіях.
Учасники заходу також задекларували у одноголосно схваленій резолюції «круглого столу» свої пропозиції:
1. Створити належні умови для ведення на всіх рівнях суспільства діалогу представників трьох секторів суспільства (влади, бізнесу і громадського сектору) у процесі реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.
2. Вивчати та використовувати досвід практиків з багаторічним стажем роботи в органах місцевого самоврядування, досвід інших країн, які успішно провели реформування місцевого самоврядування.

 


Натисни на картинку

Натисни на картинку

3. Законодавцям розробити законопроекти про внесення змін до законодавства в сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізкультури та спорту, культури у частині перерозподілу повноважень від органів державної виконавчої влади у бік органів місцевого самоврядування.
4. Сформувати фінансові інструменти для наповнення місцевих бюджетів, щоб кожна територіальна громада була включена в систему економічного зростання України.
5. Владі на всіх рівнях збільшити прозорість надходжень і видатків бюджетів. Коли громада знатиме, як витрачаються її кошти, сплачені до бюджету у вигляді податків, тоді зросте легалізація зарплат і довіра до посадовців, покращиться імідж влади.
6. Збільшити кількість соціальної реклами у ЗМІ та постійно проводити інформаційні і просвітницькі заходи з метою залучення населення до процесу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, діалогу з приводу реформ.
Вислови учасників:
Галина Турбаба – голова районної ради: «На мою думку, у процесі вирішення питань децентралізація державного управління та розвитку ефективного місцевого самоврядування має бути досягнуто узгодження рішень і дій вищих органів державної влади, органів місцевого самоврядування і громадськості. Вони мають органічно поєднуватися із загальним вектором розвитку української держави і бути у підвалинах забезпечення її суверенітету, економічної незалежності та духовного розвитку».
Віктор Клочан – голова райдержадміністрації: «При розробці законів щодо децентралізації влади в Україні необхідно прислухатися до думки практиків. Поспішати в здійсненні серйозних реформ щодо децентралізації влади в Україні не треба».
Олександр Шахов – заступник голови райдержадміністрації: «Я хочу звернути увагу на основні групи ризиків що можуть бути при децентралізації влади в Україні. По-перше, ризики, пов’язані з необхідністю перегляду меж адміністративно-територіальних одиниць. По-друге, послаблення державного контролю органів місцевого самоврядування на регіональному та субрегіональному рівнях за реалізацією повноважень, які будуть передані виконавчим органам місцевих рад в умовах слабкості інститутів громадянського суспільства поза межами великих міст. По-третє, ризики для бюджетної системи країни».
Фархад Магомедов – селищний голова: «Децентралізація виступає як одна з форм розвитку демократії. Вона дозволяє активізувати населення на рішення власних потреб та інтересів».
Учасники засідання «круглого столу» висловили впевненість у тому, що їхні рекомендації будуть враховані в процесі удосконалення системи державного управління та місцевого забезпечення духовних, економічних, соціальних, політичних та інших потреб людини.

 

Л. КОВТУН.
Керівник ЦПІК, голова правління ГО «ФСГД».

Категорія: Актуальне інтерв’ю | Переглядів: 703 | Додав: Fomin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]