П`ятниця, 19.04.2024, 08:19
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Дворічанський край


Меню сайту
Категорії розділу
Новини культури [101]
Про ветеранів [9]
Спорт [6]
Медицина [1]
На варті правопорядку [1]
Твої люди, Дворічанщино! [17]
Депутатська трибуна [0]
До витоків православ’я [6]
Новини освіти [1]
Актуальне інтерв’ю [11]
Офіційно [10]
Інтерв’ю на задану тему [3]
Хроніка тижня [12]
Поздоровлення [4]
Святкуємо День села! [14]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 74

Привлечение агента
WMmail.ru - лучший почтовик!
Головна » 2017 » Березень » 21 » СВЯТО МАСЛЯНОЇ У ДВОРІЧНІЙ
12:32
СВЯТО МАСЛЯНОЇ У ДВОРІЧНІЙ

СВЯТО МАСЛЯНОЇ У ДВОРІЧНІЙ

Протягом тижня перед Великим постом відзначається традиційне слов’янське, у тому числі й українське свято – Масляна. Воно має близько десяти різних назв, серед яких і Масниця, Сирна неділя, Бабське свято. Масляна символізує прихід весни та пробудження природи. Древні слов’яни відзначали «проводи зими» та початок весни і весняного землеробства. Здавна саме в ці дні дотримувалися визначених обрядів, для того, щоб допомогти весні здолати зиму. Було прийнято пекти млинці, адже млинець – символ сонця.
Святкування Масниці вже стало традиційним і на Дворічанщині. Напередодні Великого посту, 24 лютого, на площі біля районного будинку культури в райцентрі відбулося культурно-мистецьке свято «Щедра Масляна».
Під час святкового концерту, підготовленого аматорами сцени району, місцевих жителів зі святом та настанням весни привітали голова районної державної адміністрації Валерій Приходько, голова районної ради Галина Турбаба та благочинний Дворічанського округу, настоятель Свято-Успенського храму в смт Дворічна протоієрей Олександр. Вони побажали дворічанам усіляких гараздів та урожайного року. Отець Олександр висловив поради стосовно збагачення душі під час посту.


Одночасно з концертною програмою на площі розгорнулося ярмаркове містечко. Центром дитячої та юнацької творчості було презентовано виставку «Український сувенір», де представлено ляльки-мотанки та ляльки в техніці скульптурний текстиль, виготовлені гуртківцями.


Млинці є головною стравою Сирної неділі. Яких їх тільки не було на ярмарку! Із сиром, м’ясом, капустою, грибами, червоною та чорною ікрою, повидлом! А також пиріжки, пряники, рогалики, вареники та інші обрядові страви, приготовлені господинями – працівницями організацій, установ та підприємств району. Упродовж святкування тривала жвава торгівля красиво оформленими стравами. Охочі поласувати смачненьким були задоволені широким асортиментом кулінарних витворів. Працівники районного сектору ГУ ДСНС пригощали учасників заходу запашним гарячим чаєм.


По обидві сторони імпровізованої сцени було розміщено два ігрових майданчики, на кожному із яких Зима і Весна з помічниками проводили конкурси та веселі ігри для дітей.
Сама назва Бабське свято свідчить про те, що Масниця у давнину вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати і чоловіки. Тож і на нашому святкуванні представники сильної статі не могли залишитися поза увагою: вони із задоволенням позмагалися у різних видах спорту, продемонструвавши свої силу та спритність. Особливо приємними для декого з них стали моменти визначення переможців «суперечок». У підтягуванні на перекладині із вису перемогу здобув Олексій Санін. У змаганнях із згинання та розгинання рук в упорі на брусах переміг Іван Калінін. Підтримав молодь, узявши участь у змаганнях означеного виду, Валерій Приходько. Голова райдержадміністрації на один показник залишив позаду себе Олега Федяя. У змаганнях із гирьового спорту серед чоловіків перемогу здобув Євген Кухарчук, а серед жінок – вже знана у нашому районі по минулорічних змаганнях Вікторія Рущак. Можливість розважитися та позмагатися була надана як дітям, так і дорослим. Дитячо-юнацьким клубом фізичної підготовки «Юність» було організовано проведення змагань із дартсу, перетягування канату.
Традиційно на вершині спеціально встановленого стовпа на спритних молодиків чекали чотири призи, які діждалися таки своїх володарів.
Переможці конкурсів та змагань отримали призи, серед яких, до слова, були і млинці та пряники.


Під час святкування Масляної працювала незалежна комісія, яка й підвела підсумки заздалегідь оголошених конкурсів. У результаті проведення благодійної акції «Продай млинець – допоможи учаснику АТО» зібрано 10322 гривні, які буде витрачено на лікування бійців у Харківському військовому госпіталі. Переможець у названій номінації – СТОВ «Перемога» (директор Арсен Сімонян) – нагороджений дипломом. Відразу в трьох номінаціях – «Млинець Гран-прі» (різноманітність видових форм млинця), «Справжній господар» (цікаве оформлення місця торгівлі) та «Масляна феєрія» (різноманітність страв) – переможцем став територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Дворічанському районі (директор Лариса Найданова). Усі учасники конкурсів нагороджені дипломами. Свято вдалося на славу!
                                                                                                                                              О. САНІНА.
                                                                                                                                            Фото автора.

Категорія: Новини культури | Переглядів: 380 | Додав: Fomin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]